Seasonal Cooking.jpg

Regeringens klimapartnerskaber også med fokus på madspild

På den anden side af corona-lukningen skal vi fortsat have fokus på madspild. Selvom de fleste spisesteder allerede har arbejdet med madspild længe, så er det når alt åbner op måske endnu vigtigere i forhold til at holde omkostninger nede. To af regeringens klimapartnerskaber har forslag i forhold til madspild.

Mange spisesteder har også fokus på madspild under corona-krisen, hvor mange har skiftet til takeaway af nødvendighed og for at minimere spild fra allerede indkøbte råvarer.

Når Danmark og verden åbner op igen vil der fortsat være fokus på madspild. HORESTA har været med til at spille madspild ind i klimapartnerskab for service, it og rådgivning og især med fokus på, hvordan branchen kan hjælpe andre brancher og den danske befolkning med at minimere madspild. Kokke på spisesteder og restauranter har en unik viden om, hvordan man bruger råvarer fuldt ud, og hvordan man bruger nogle råvarer, som husstande normalt smider ud.

Klimapartnerskabet for service, it og rådgivning

Klimapartnerskabet for service, it og rådgivning indeholder 13 konkrete forslag, hvor nummer 11 handler om madspild: Det bæredygtige måltid og mindre madspild – ny viden, ændret adfærd og nye modeller skal bane vejen for mindre madspild

Klimapartnerskabet anbefalinger til regeringen om madspild

  1. Videncenter for bæredygtig mad og måltider
  2. Klimaberegner for måltider
  3. Kampagnetiltag målrettet danskerne
  4. Øget økologiomlægning i professionelle køkkener
  5. Afsætningsmodel for ukurante fødevarer
  6. Ændrede regler for restholdbarhed
  7. Ensartet national målemetode af madspild

Læs om: Klimapartnerskabet for service, it og rådgivning

Klimapartnerskab for affald, vand og cirkulær økonomi

Klimapartnerskab for affald, vand og cirkulær økonomi har afleveret deres forslag til regeringen, hvor deres tiltag 5.3 handler om reduktion af madspild i hele værdikæden. Her står:

  • Der er store ressourcebesparelser og klimapotentialer ved at reducere madspild i hele værdikæden. Alle aktører spiller en rolle – både virksomheder, forbrugere, detailhandel og offentlige institutioner.
  • Klimapartnerskabet for fødevarer har indsatser målrettet mindre madspild.

Læs om: Klimapartnerskab for affald, vand og cirkulær økonomi

Klimapartnerskabet anbefaler også brug af miljømærker og netop madspild spiller en afgørende rolle i den nyligt lancerede mærkningsordning Green Restaurant, der har en hel kategori med kriterier for madspild.