damp

Landal Søhøjlandet fjerner ukrudt med damp og uden kemikalier

På Landal Søhøjlandets store grønne områder bruges der nu damp til bekæmpe ukrudt, som er mere miljøvenligt - og uden brug af kemi eller pesticider, der forurener omgivelser og grundvand.

Forår og sommer er tid for ukrudt. Heldigvis bruger havefolk i følge Politiken tre gange mindre gift mod ukrudt, insekter, alger og mos end for cirka 10 år siden

Damp til fjernelse af ukrudt

Landal Søhøjlandet bruger damp til at fjerne ukrudt, da det ikke udleder gift til naturen.

Dampning af ukrudt kan gøres i alt slags vejr og har den fordel, at damp ikke er brandfarligt i tørre tider, som hvis der bruges brændere til at fjerne ukrudtet. 

Damp kan også bruges til desinficering af forskellige overflader, hvilket er meget aktuelt i øjeblikket, og selvom man skal begrænse vandforbruget ved vanding af blomster og bede, kan anlægget også bruges til dette.

Anden miljøvenlig fjernelse af ukrudt

Det mest miljøvenlige er fortsat at undgå ukrudt med ukrudtsdug, større fliser og optimal beplantning eller mekanisk fjernelse med ukrudt.

Men fjernelse af ukrudt med håndkraft kan være omstændigt og tidskrævende. Derfor bruges der mange steder brændere med gas, som i følge undersøgelser fra Københavns Universitet er lige så miljøvenlig som damp. En gasbrænder kræver lige så meget energi for at opnå samme bekæmpelseseffekt som damp, men skal bruges med større varsomhed i tørre perioder af hensyn til brandsikkerhed.

Brug af strandsand

Ifølge Miljøstyrelsen kan du også bekæmpe alger og ukrudt på belægninger med strandsand, da sandet tørrer ud, sliber og skygger for lyset.

Sådan gør du:

• Strø et lag sand på mindst 1 cm, fej frem og tilbage.

• Vent et par dage og gentag fejningen. Fortsæt, indtil du ser effekten.

• Du kan feje sandet sammen og gemme det til næste gang.

Småt ukrudt bekæmpes med skuffejern i tørvejr og gerne sol. Fugerne renser du med en klassisk fugerenser, som  består af et langt skaft med en metalrenser for enden. 

Affaldet fjernes og nyt fugesand fejes ned i fugerne. Læs mere...

Læs også på Bolius: Hvordan fjerner du nemmest ukrudt mellem fliserne?