Hotel Fjordgaarden

Rumstation på taget sikrer Fjordgården stor besparelse

Hotel Fjordgården i Ringkøbing, der tidligere på året blev mærket med Green Key, har taget den grønne forretningsmodel til sig. Det ses for eksempel på hotellets energisparende rumstation på taget. ECSMV vil bidrage med netop den form for konkrete besparelser

På hotellets tag har hotellet sidste år installeret et stort Genvex-anlæg, og selvom det ser voldsomt ud, er der en mening med galskaben. Det nye anlæg er nemlig en særdeles god investering, udtaler Brian Madsen, der er direktør på Fjordgården:

- Med anlægget på taget står vi til at spare 188.000 kroner hvert år. Noget der virkelig kan mærkes på bundlinjen, forklarer han om anlægget, der er udtryk for et fokus på virksomhedens værdikæde.

Helt konkret vil Fjordgården bruge 94 ton mindre CO2 med anlægget, hvilket svarer til 40 almindelige husstande. Samtidigt kan man bruge 723.887 kWh mindre strøm årligt.

Grøn genanvendelse

Tidligere har Fjordgården haft store udgifter i forhold til den varme, der er sivet ud af hotellets store sal og køkkenet. Varme, der er gået ud i ingenting, og det var et problem, fordi den luft, der skulle tilbage, skulle opvarmes på ny. En dyr proces, som det nye anlæg er med til at hjælpe på. Med anlægget bliver en stor del af den varme, der kommer ud, nemlig genanvendt:

- Det bliver muligt at genanvende varmen, og i vores store sal kan vi genanvende op mod 75 procent af det, der kommer ud. Det samme gør sig gældende i køkkenet, hvor varmen fra emhætten sendes igennem filtre oppe i anlægget og bliver renset, så det kan bruges igen, fortæller Brian Madsen, der tydeligt varmer sig over det konkrete plus på bundlinjen.

Tilskud med værdi

Et Genvex-anlæg er langt fra en billig investering. Det koster op mod 750.000 kroner, og på Fjordgården kan det lade sig gøre, fordi ScanEnergi og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd bidrager med tilskud og vigtig rådgivning. Den resterende del er blevet godkendt af hotellets ejere, men uden støtte udefra var ”rumstationen” nok aldrig blevet til.

Læs hele historien på ecsmv.dk her...