img10

God energiledelse betaler sig

Energirenovering og øget opmærksomhed på forbruget har sikret Comwell koncernen en væsentlig millionbesparelse. Alene for Comwell Kolding drejer det sig om en besparelse på omkring en million kroner – årligt i forhold til 2006.

Energirenovering og øget opmærksomhed på forbruget har sikret Comwell koncernen en væsentlig millionbesparelse. Alene for Comwell Kolding drejer det sig om en besparelse på omkring en million kroner – årligt i forhold til 2006.

TREFORs energirådgivere foretog en grundig analyse af hvert enkelt Comwell hotels energiøkonomi, og kunne herefter med data fra analysen fremlægge en række bud på, hvor og hvordan der kunne gøres effektive indsatser. Prioriteringen og udvælgelsen af de konkrete energirenoveringer og -spareindsatser skete i et samarbejde mellem Comwell og TREFORs energirådgivning, hele tiden med det for øje, at komforten som minimum skulle fastholdes - og helst forbedres.Siden 2006 har Comwell Kolding sparet omkring 30 % på el og lige knap det samme på varme, hvilket svarer til en samlet årlig reducering af CO2 udledning på næsten 400 ton. Den store besparelse er produktet af en målrettet indsats, som hotelkæden iværksatte i samarbejde med energikoncernen TREFORs energirådgivning med henblik på at finde de mest optimale energimæssige driftssituationer – eller sagt helt firkantet: Hvordan får vi mest ud af en kilowatttime?

”I Comwell-koncernen har vi et ønske om at have en markant grøn profil og stræber efter størst mulig bæredygtighed. Der er naturligvis udgifter forbundet med at gå ind i en effektiv energiledelse, men i det lange løb er der god økonomi i det, ligesom det giver os klare konkurrencefordele, og styrker vores position i markedet,” siger Peter Schelde, finansdirektør i Comwell A/S. En ting er, at sætte ind med de rigtige tiltag, noget andet er sætte tingene i system og fastholde fokus på konstant optimering af de forskellige forhold. Den del er TREFORs energirådgivere eksperter i.

”Comwell sætter penge af til at lave de forbedringer, der skal til for at få en bedre energiøkonomi. TREFOR hjælper til med at systematisere og styre processerne. God energiledelse handler også om at bringe de gode eksempler frem i lyset, for derigennem at motivere hele organisationen. En del af vores aftale med Comwell er, at vi holder regelmæssige ERFA-møder med ejendomscheferne i koncernen, dels for at fastholde fokus på energibesparelser og dels for at øge kompetencerne,” siger Jørgen Pagh, energirådgiver i TREFOR, og understreger at ejendomschefernes engagement og vedholdende fokus er alfa og omega god energiledelse.

”Uden ejendomschefernes aktive og engagerede indsats og deres vilje til hele tiden at sætte nye mål, når man ingen steder,” konstaterer Jørgen Pagh.

Comwells samarbejde med TREFORs energirådgivning blev indledt i 2006 og eksisterer fortsat. Der optimeres og finpudses hele tiden på energiledelsen for de 14 hoteller i Danmark og Sverige, og erfaringerne tænkes ind i alle udvidelser, ny- og ombygninger. Ligeledes er TREFOR med for at ”tage temperaturen” på energidelen, når nye hoteller overtages.

”Vi vil gerne gøre noget godt for miljøet og samtidig tjene penge. Det er det, vi har gjort i de sidste 8-9 år,” siger Peter Schelde.

Fakta: Du kan få et økonomisk bidrag fra dit energiselskab til energirenovering via energispare-tilskud.