fotokredit-hold-danmark-rent_samlet-strandaffald-2

3 mio. til et hav uden affald

Alene på den jyske vestkyst fjernes hvert år over 1.000 tons affald. Ny kampagne samler strandgæster, sejlere og fiskere til fælles kamp for et hav uden affald.

Hver anden dansker kan få deres strandtur ødelagt af affald, viser en ny undersøgelse lavet for Miljø- og Fødevareministeriet. Alene i de vestjyske kommuner fjernes mere end 1.000 tons affald om året fra strandene. En ny kampagne fra Miljø- og fødevareministeriet blæser til fælles kamp for et hav uden affald.

- Netop nu er mange af de 75 kystkommuner ved at rydde deres strande for affald, der er skyllet i land hen over vinteren. Andre steder er det største problem affald efterladt fra strandture. Der er brug for, at lystsejlere, strandgæster og fiskere går sammen om et hav uden affald. Derfor er det også navnet på vores nye kampagne, siger kontorchef for Cirkulær Økonomi & Affald i Miljøstyrelsen, Nis Christensen.

Kampagnen med et budget på 3 mio. kr. arbejder sammen med bl.a. sejlere, lystfiskere og erhvervsfiskere. I alt støtter mere end 25 organisationer aktivt op om kampagnen ved at deltage i film, events og andre fælles oplysningsaktiviteter, der skal få alle, der færdes på havet og ved kysten til at tage ansvar og stå sammen om strande og et hav uden affald.

Alle har et ansvar
Affald i havet og på stranden er et globalt problem, og en del af affaldet på de danske strande flyder hertil fra udlandet. Meget af det ender på den jyske vestkyst, hvor bl.a. organisationen Hold Danmark Rent arbejder med at fjerne det.

- Vi er med i Miljø- og Fødevareministeriets kampagne, fordi ingen kan løse problemet med affald i havet alene. Der er desværre affald nok til alle, og mange kender ikke til problemet med de store mængder affald, der skyller op på kysterne. Derfor er vi glade for, at der skabes nye tiltag, så vi alle kan blive klar over, at opgaven med at minimere mængderne af affald i havet er et fælles ansvar, forklarer Anette Juul Jensen, projektleder i Hold Danmark Rent.

Den nye undersøgelse viser, at 85 % af danskerne er bekymrede over mængden af affald i havet.