airplane

Klimaforskernes 5 råd: Ferie med god samvittighed

Hvis du er ved at bestille sommerferie, kan du måske bruge 5 klimaråd, som blev offentliggjort af DR sidste sommer, hvor de fleste allerede havde planlagt deres ferie.

Men rådene er stadig gældende, da DR spurgte tre klima-eksperter om deres fem råd til at holde en skøn ferie - med god, grøn samvittighed. Et sjette er at vælge miljømærkede turistvirksomheder.

1: Hold én ferie

Ifølge Inge Røpke, som forsker i bæredygtighed ved Aalborg Universitet, er de små korte ferier og weekendturer med fly en af de helt store syndere.

- Det er nok den mest problematiske trend. Det skyldes, at lang transport, og især flyvning, er noget af det mest problematiske, man kan foretage sig, forklarer hun.

I stedet anbefaler hun, at man samler ferien og får længere tid i det land, man fx flyver til.

2: Bliv tæt på, men forkæl dig selv

En ferie i Danmark er bedre end en i Italien, som omvendt er bedre end Thailand.

Ganske enkelt pga. den store mængde CO2, der udledes, når vi skal langt væk med især fly.

Torben Chrintz, som er videnschef ved den grønne tænketank Concito anbefaler:

- Jo billigere ferie, du holder, jo flere penge har du så til andet forbrug. For miljøet er det bedre, at du køber en dyr flaske vin eller et bedre hotelværelse på ferien frem for en ny fladskærm senere på året, forklarer han.

3: Fyld bilen op

Vil du til Italien trods forrige råd, har Torben Chrintz dog endnu et råd:

- Det er faktisk bedre at køre i bil til Italien end at flyve, hvis der er to eller flere passagerer i bilen.

Og hvis du kan fylde alle bilens pladser op, er det bedst. Desuden kan du også tænke i at tage en bil, der kører langt på literen.

4: Tænk over dit forbrug, også på ferien

Forskning har vist, at vi har tendens til også at holde fri fra vores klimaambitioner, når der står 'ferie' i kalenderen.

Men det kræver ofte mere anstrengelse at være grøn på ferien, siger John Thøgersen, der er professor i bæredygtig forbrugeradfærd på Aarhus Universitet.

- På ferien er mange ting anderledes, end derhjemme. Vi lejer måske en bil, fordi vi ikke tør cykle, og måske har de ikke miljømærker på maden.

Men de generelle klimaråd som at skære ned på det røde kød og tænke over sit forbrug gælder også i agurketiden.

5: Køb aflad

Vil du til Bali, og vil du i øvrigt også gerne til Budapest og Rom på weekend senere i år? Så kan du som et plaster på såret 'snyde' og købe en form for aflad, fortæller Torben Chrintz.

Ved at bruge nogle få procent af dit feriebudget på fx et regnskovscertifikat fra Verdens Skove, kan du gøre din tur til Bali helt CO2-neutral.

På papiret, i hvert fald.

For reelt udleder flyet lige meget CO2, om du sidder med et regnskovscertifikat i hånden eller ej. Men du kan sidde der med bedre samvittighed, og verden er et stykke regnskov rigere.

Læs nyhed på dr.dk...