On Beach 3.jpg

Corona og klima får flere danskere til at holde ferie i Danmark

Klima- og coronakrisen fået flere til at ændre rejsevaner og holder ferie i Danmark. Men hvem er de klimabevidste rejsende og hvor bor de?

Vi er blevet bedre til at tænke klima ind i vores hverdag, viser undersøgelse fra Kantar Gallup for Gjensidige forsikring.

Det er ikke kun på det politiske plan, klimaudfordringerne er blevet et tema. Det har for mange danskeres vedkommende også fået indflydelse på, hvordan de rejser og en undersøgelse fra maj 2020 viser at corona og klima har indvirkning på danskernes rejsevaner. 

Vi er blevet bedre til at rejse klimavenligt

16 procent af de adspurgte svarer, at de ønsker at holde mere ferie i Danmark. Knap 10 procent svarer, at de vil flyve mindre, mens 6 procent vil bruge oplevelsen til at tænke mere på klimabelastningen, når de skal planlægge rejser, og i højere grad tænke på at rejse steder hen, hvor der ikke er så mange mennesker. 

Men hvem ønsker at rejse mere klimavenligt?

Men hvem er det som i højere grad vil tage på ferie, der ikke belaster klimaet. Hvis man graver ned i tallene, er der procentvis ikke de store forskelle, men der er noget som viser:

  • At kvinder er mere tilbøjelige til at rejse mere klimavenligt end mænd,
  • At det især er de unge (18-29 år) og ældre (60+) kvinder, hvor henholdsvis 13 % og 10 % har dette fokus mod 1 % af mændene mellem 40 - 49 år,
  • At det er folk på landet (7 %) og storbyer fx hovedstadsområdet (8 %), som vil rejse mere klimavenligt, mens det samme i tilfældet for kun 4 % i en mellemstor by,
  • At hele 17 % fra Bornholm ønsker klimavenlige rejser med følgeskab af Fyn med 9 % og København med 8 %, mens det kun er 3 % i Vestjylland,
  • At i Aarhus vil 20 % have samme fokus mod 16 % i Kolding, mens folk i Nordsjælland med 6 % har mindre tilbøjelighed til at rejse klimavenligt, mens det ikke betyder noget for nordjyderne.
  • At det for folk med en mellemlang eller lang videregående uddannelse med henholdsvis 10 og 8 % betyder rejser med mindre klimabelastning mere end for folk med erhvervsuddannelser,
  • Og at husstandsindkomsten ikke har afgørende indflydelse på dit valg, da 5-6 % mellemindkomst husstande vil have fokus på klimaet ved ferie, mens folk med mindst med 7 % eller højst indkomst med 8 og 7 % vil have dette fokus.

Gouda direktør overrasket og glad

At så mange danskere har taget konkrete skridt til at rejse mere klimabevidst, glæder Dan Kjølhede Laursen, direktør i Gouda Rejseforsikring, men han kalder samtidig tallenene overraskende. 

”Selvom klima selvfølgelig har fyldt meget i medierne den seneste tid, så er det både overraskende og glædeligt, at så mange danskere er blevet bevidste om, hvilket klimaaftryk de sætter i forbindelse med rejser,” siger Dan Kjølhede Laursen.

Læs yderligere artikel fra Gouda...