vdkimageanalysejuli2020

Bæredygtig rejseadfærd vigtigt for et stigende antal danskere

Hver fjerde dansker vælger ferie efter miljøvenlige hensyn viser undersøgelse fra VisitDenmark og Dansk Kyst & Naturturisme.

"Antallet af danskere, der forventer, at bæredygtige og miljøvenlige hensyn vil påvirke deres ferievalg er steget signifikant i forhold til sidste år, hvor andelen lå på 15 procent. Af disse vurderer 75 procent Danmark som et attraktivt rejsemål, og meget tyder på, at denne gruppe af danskerne også er villige til at betale ekstra for oplevelser, hvis merbetalingen bruges til miljømæssige forbedringer", siger kommunikationschef i Dansk Kyst- og Naturturisme, Sisse Wildt.

For de, som vægter bæredygtighed på deres næste ferie, er det særligt bæredygtige parametre som rene destinationer, en passende mængde turister, samt destinationer og overnatningssteder der passer på miljø, ressourceforbrug og natur, som er vigtige for de adspurgte. Det er imidlertid ikke altid, at oplevelsen stemmer helt overens med forventningerne fra feriegæsterne.

"Det er afgørende, at landets turismeaktører formår at imødekomme gæsternes ændrede forventninger om miljø og bæredygtighed på deres ferier. Vi er allerede godt på vej, men der er et stykke vej endnu, når gæsterne blandt andet oplever, at destinationerne ikke lever op til de ønskede krav til for eksempel transport, miljøhensyn på overnatningssteder og destinationer samt udvalget af økologiske spisesteder og fødevarer", siger Sisse Wildt.

 

Udpluk fra undersøgelsen

 

Andelen af grønne idealister i Danmark er steget fra 15 pct. i 2019 til 24 pct. i 2020 (1,4 mio. personer), mens andelen af grønne skeptikere faldet fra 48 pct. til 34 pct.

Rejse mindre og mere miljøvenligt

Grønne idealister overvejer at rejse mindre, og hvis de rejser vil de i højere grad undgå flyrejser og benytte miljøvenlig transport.

Også valg af feriedestinationer tættere på Danmark, affaldssortering, lokale råvarer og økologi nævnes i forbindelse med bæredygtighed og miljøvenlige hensyn.

Bæredygtig destinationer

Andelen, der holder ferie i Danmark, er højere blandt de grønne idealister. Danmark er et attraktivt rejsemål blandt de grønne idealister og 80 pct. af idealisterne opfatter Danmark som en miljøvenlig feriedestination mod 64 pct. af alle danskerne.

Danskerne opfatter – udover Danmark - især Norge og Sverige som miljøvenlige feriedestinationer.

Bæredygtig adfærd med på rejsen

Ni ud af 10 idealister føler et ansvar for at beskytte miljøet i det land, som de besøger, mens syv ud af 10 overvejer at vælge mere bæredygtig og miljøvenlig transport til og/eller på destinationen.

De grønne idealister stiller høje krav og oplever ikke altid, at kravene bliver opfyldt på ferien fx at der ikke er nemt at affaldssortere på turistvirksomheden.

64 pct. af idealisterne overvejer at vælge mere bæredygtig og miljøvenlig overnatningsform, mens det for 43 pct. er vigtigt med bredt udvalg af økologiske fødevarer og spisesteder.

De grønne idealister er især at finde blandt de yngre. Uddannelsesniveauet er forholdsvist højt, og husstandsindkomsten er middel og i den lidt lavere ende.

Læs hele undersøgelsen fra VisitDenmark og Dansk Kyst- & Naturturisme