groen-turisme-cykel

Grønne rejsetanker blomstrer i Europas storbyer

Turister fra Rom, Milano, Paris og London vægter i stigende grad bæredygtighed højt, når de planlægger deres rejse, og Danmark ligger højt på ønskelisten

Andelen af turister, der prioriterer bæredygtighed ved valg af feriedestination, ser ud til at være i vækst. Det viser tal fra VisitDenmarks seneste kortlægning af turisme og bæredygtighed i fire europæiske storbyer. Denne gruppe, der i høj eller meget høj grad har ladet deres ferievalg påvirke af bæredygtige og miljøvenlige hensyn, betegnes i rapporten som ”grønne idealister” og er en særligt interessant gruppe at kortlægge for en destination som Danmark.

Mens franskmændene i højere grad end de øvrige storbyer allerede har en stor andel ”grønne idealister”, ses i Milano, Rom og London en større stigning i antallet af rejsende, som forventer at prioritere bæredygtighed i planlægningen af deres næste ferie. For de parisiske turister gælder det en stigning fra 46% til 56% af de adspurgte, og de øvrige byer når alle op over 40% - et stort spring fra de godt 25% der svarede det samme om deres seneste ferie.

Det er især overvejelser om at passe på miljøet, herunder ansvarlig færden i naturen og affaldssortering; at turismekronerne går til de lokale; at man ikke forstyrrer de lokale og at der er et bredt udvalg af lokale fødevarer, der indgår i undersøgelsens kategorier bæredygtighed og miljøhensyn. Cirka 7 ud af 10 rejsende er villige til at betale lidt ekstra, hvis pengene går til miljøforbedringer på feriedestinationen

”Bæredygtige og miljøvenlige destinationer og overnatningsformer er i høj kurs. Blandt de grønne idealister i Paris angiver otte ud af ti, at de overvejer at rejse til mere bæredygtige og miljøvenlige destinationer, og tre ud af fire overvejer at vælge mere bæredygtige og miljøvenlige overnatningsformer.” Der er ligeledes et øget fokus på at opsøge overnatning og oplevelser med miljøcertificeringer, så som Green Key.

Der er generelt blandt de ”grønne idealister” større kendskab til Danmark end blandt den samlede befolkning i de fire byer, lige som opfattelsen af Danmark som et miljøvenligt og attraktivt rejsemål samt interessen for at komme hertil er større, for de som inddrager bæredygtighedshensyn i deres ferie-planlægning.

Cirka 3 ud af 4 opfatter Danmark (sammen med Sverige, Norge og Finland) som et miljøvenligt rejsemål. Det er især på parametre som sikkerhed/tryghed, høj livskvalitet, høje hygiejnestandarder og renlighed, at Danmark sammen med de øvrige nordiske lande skiller sig ud. Mange ”grønne idealister” ser da også Danmark som en attraktiv rejsedestination: 55% for de rejsende fra Paris, 63% fra Milano og 2 ud af 3 af de adspurgte fra London og Rom.

 

Dyk længere ned i tallene her