Hvorfor sparer vi på vasketøj, rengøringsmidler og vand?

Du får naturligvis altid rene håndklæder, sengetøj og værelser. Men i mange tilfælde vaskes vasketøj, som ikke er beskidt eller brugt. Ved vask og rengøring bruges meget rent vand og kemikalier, som forurener vores grundvand. El-forbruget i forbindelse med fremstilling giver et øget CO2-forbrug og emballagen øger affaldsmængden.

Heldigvis bruger vaskemaskiner mindre vand, el og mængden af vaskemidler. Samtidig er midlerne blevet mere miljøvenlige, de bliver bedre doseret, og der forsøges at nedbringe emballagen bl.a. med mere koncentrerede produkter. Men det ændrer ikke på, at jo mindre vasketøj – jo mindre belastes miljøet.

Hvorfor sparer vi på sæbe og shampoo?

Det bruges energi, vand, plastik og forskellige naturlige såvel som unaturlige stoffer til at fremstille sæbe, shampoo og andre plejeprodukter. Nogle produkter indeholder kemikalier og parfume, som skader vandmiljøet og kan give dig allergi. Emballagen giver affald og fremstillingen af produkterne giver en øget CO2-belastning.

Heldigvis er processerne og midlerne blevet mere miljøvenlige og en Green Key virksomhed gør en indsats for at minimere mængden af spild og emballagen. Nogle steder bruges beholder til sæbe og shampoo for at undgå eller nedbringe emballagen, men du får præcis den mængde sæbe eller shampoo, som du har brug for. Andre steder, hvor der er sæbe- og shampoo i små pakker, får du mulighed for at bruge det en eller flere dage, hvis det ikke er brugt op.

Nogle steder indsamles sæbe og shampoo og genbruges på andre områder, og flere steder gøres der en indsats for at benytte mere miljøvenlig emballage.